Studiedag ‘Doofblind en dan?’


Op 17 maart 2018 organiseert Anna Timmerman vzw in samenwerking met Doof Vlaanderen Vorming vzw, Begeleidingscentrum De Kade vzw en KULeuven campus Antwerpen een Studiedag “Doofblind: en dan?” Het leven zoals het is voor doofblinde mensen.

Peter en zijn schoonbroer/tolk Koen.

Peter en zijn schoonbroer/tolk Koen.

Inhoud van de dag

Wanneer je een persoon ontmoet die zowel een visuele als auditieve beperking heeft, kan dat heel wat vragen oproepen zoals: hoe kunnen wij communiceren? Hoe kunnen we vlot met elkaar omgaan? Welke aanpassingen zijn nodig? Welke sociale en emotionele gevolgen kan het met zich meebrengen? Hoe kan ikzelf optimaal rekening houden met deze beperking?

Tijdens deze studiedag geven doofblinde personen antwoorden en delen hun ervaringen en kennis. De deelnemers krijgen tips aangereikt die de omgang kan verbeteren voor doofblinde mensen.
De voormiddag is plenair, in de namiddag zijn er in totaal 5 workshops. Elke deelnemer volgt 2 workshops. Bij inschrijving kiest men 3 workshops en duidt de volgorde van voorkeur aan. Er zijn tolken VGT aanwezig. Heb je een eigen tolk nodig maar heb je geen recht op tolkuren, contacteer ons.

Doelgroep

We richten ons tot doofblinde mensen en hun netwerk (kennissen, familie, collega’s,…), tolken,  studenten, dovenclubs, verenigingen voor slechthorenden en verenigingen voor blinden en slechtzienden.

Programma

09:30: Ontvangst met koffie.
10:00: Inleidende inleefoefening.
10:30: Verwelkoming door Hannes De Durpel (coördinator Doof Vlaanderen Vorming vzw en bestuurslid Anna Timmerman vzw).
Lezing: “Doofblind: en dan?” Peter Vanhoutte (voorzitter Anna Timmerman vzw).
11:25: Tijd voor vragen.
11:30: Adempauze.

11:40: Lezing: “Kwaliteit van leven van doofblinde volwassenen in Vlaanderen” Elien Van der Voorde (master KU Leuven, orthopedagogiek).
12:15: Lunchpauze.
13:45: Deuren open voor de workshops.

14:00: Workshops deel 1

 1. Communicatie onder leiding van Bert Van de Sompele (bestuurslid AT vzw)
 2. Mobiliteit & begeleidingstechnieken onder leiding van Peter Vanhoutte (bestuurslid AT vzw)
 3. Werk-, leefsituatie & sociale relaties onder leiding vanConny Vandenbossche (bestuurslid HKC)
 4. Toegankelijkheid onder leiding van Annemie Nyffels (bestuurslid AT vzw en HKC)
 5. Tolken voor doofblinden onder leiding van Hannes De Durpel (coördinator Doof Vlaanderen Vorming & bestuurslid AT vzw)

15:05 workshops deel 2.
16:10 Afsluiting door Hannes De Durpel – Netwerkreceptie.

Praktische informatie

 • Zaterdag 17 maart van 9.30 tot 17.30 uur
 • KU Leuven Campus Antwerpen, Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen 
 • Prijs studiedag: 25 euro
  Tolken die werken voor doofblinde deelnemers: 15 euro
  De welkomstkoffie, de broodjeslunch en de netwerkreceptie zijn in deze prijs  inbegrepen.
 • Schrijf je in  via vorming@doof.vlaanderen tot en met 3 maart 2018. Gelieve bij inschrijving je voorkeur van workshops te vermelden (voorbeeld workshops 3 5 1). De inschrijving is pas definitief na betaling op het rekeningnummer BE07 7330 0708 4666 van Doof Vlaanderen Vorming vzw, met vermelding: “Studiedag doofblind + naam

Bij annuleren tussen 3 maart 2018 en 16 maart 2018 wordt een administratieve kost van 12,5 euro afgehouden. De dag zelf wordt het inschrijvingsgeld niet meer teruggestort.

Routebeschrijving

Met openbaar vervoer: Neem je de trein? Stap dan af in Antwerpen Centraal. Onder het centraal station neem je in prémetrostation Diamant een tram richting Linkeroever. Dat is tram 9 of 15.  Je stapt af aan de Groenplaats.  Neem de (rol)trap naar boven, en dan moet je de straat aan je linkerkant in (Nationalestraat). De afstand tot de campus is ongeveer 600 m. Bekijk de wandelroute vanaf de Groenplaats via routenet.
Kom je met de bus of tram? Er stoppen verschillende bussen en trams aan de Groenplaats. Plan je route op www.delijn.be.

Met de auto: In het centrum van Antwerpen is er een lage emissie-zone. Dat betekent dat er alleen auto’s mogen rijden die aan bepaalde milieunormen voldoen. De Sint-Andriesstraat ligt in deze zone.  Meer info over de lage emissie-zone en welke auto’s aan de normen voldoen vind je op www.slimnaarantwerpen.be.  Je kan de auto ook (gratis) parkeren aan een park en ride (P+R) aan de rand van de stad. Met de tram geraak je vlot op je bestemming. Heb je geen GPS? Je kan de route bekijken op www.routenet.be of een andere routeplanner.

Meer informatie

www.annatimmerman.be
www.doof.vlaanderen
www.de-kade.org
KU Leuven Campus Antwerpen