Bert is Doof en slechtziend en trok alleen naar Amerika

Bert Van De Sompele heeft het Ushersyndroom. Hij is Doof en slechtziend.  Samen met een Italiaanse vriendin, Barbara, trok Bert door Canada en Amerika voor enkele maanden. Nu is hij even terug in België maar binnenkort vertrekt hij weer naar Amerika.

Barbara is ook Doof en slechtziend, ze heeft KID syndroom. Dit is een erfelijke aandoening met aangeboren slechthorendheid, problemen met het hoornvlies en met de huid.
Bert en Barbara communiceren via Internationale of Amerikaanse gebarentaal.

Bert vertelt: “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik zo’n lange reis heb gemaakt. Een avontuur van 7 weken. Barbara maakte een reis van 4 maanden, wat voor mij ook heel boeiend is, maar ik moest tussendoor even terug naar huis. Nu ben ik in België, maar over enkele weken ga ik terug naar Amerika.

Mijn reis van 7 weken verliep zeer goed en vooral heel positief! We hebben samen veel dingen gezien, geleerd en gedaan. We volgden op sommige plaatsen een korte cursus of workshop over DoofBlindheid en communicatie.

Er was ook een weekje DoofBlindenkamp in Seattle, eind augustus en begin september. Tijdens het DoofBlindenkamp heb ik deeltijds mogen werken als fysiotherapeut en het was zeer boeiend en uitdagend. Ook met veel succes. We waren allemaal in één wereld en communiceerden in dezelfde taal zonder een struikelblok of een tolk.

Bert praat in gebarentaal met 2 doofblinde vrouwen.
Bert in gesprek met een Italiaanse en een Japanse doofblinde.

Na een maand gingen Barbara en ik onze eigen weg. Barbara bleef 2 weken langer in Seattle. Ik ging direct na het kamp naar Los Angeles voor enkele dagen. Daarna volgde een weekje naar San Diego. In mijn eentje!

Door deze reis voel ik mij veel sterker en ik heb meer zelfvertrouwen. Ik ben er zelfstandiger door geworden. Ik was heel de tijd gemotiveerd en ik voelde me heel goed, ook waar de temperaturen zeer hoog waren. Meer dan een maand leefde ik in temperaturen van 35 graden of hoger, zonder er last van te hebben. Ik voelde me altijd fit en energiek, ondanks de hoge temperaturen. Ik kan  het nog moeilijk geloven.

Wat ik geleerd heb, is dat DoofBlinden vooral op een comfortabele manier leven en communiceren, zoals het gebruik maken van Pro-Tactiele. Dat is, om heel eerlijk te zijn, iets anders dan Haptics. In Seattle wonen meer dan 5.000 DoofBlinden vlakbij elkaar. Onvoorstelbaar!

Soms droom ik stiekem dat ik in Amerika ga studeren of werken voor een korte tijd. Wie weet is dat iets voor de toekomst?

Als DoofBlinde kan ik nu echt met trots zeggen dat DoofBlinden toch ook veel kunnen. Ze hebben echt veel te bieden!”

Bert heeft nog heel veel te vertellen. En wie benieuwd is naar het  vervolg van zijn reis, kan alles lezen op de blog van Bert.