Tactiele tablet in de maak

Een Oostenrijks bedrijf is momenteel bezig met het ontwikkelen van een tablet, waarmee de brailletekens die op het scherm verschijnen, gevoeld kunnen worden. Blitab Technologies koos voor een display dat met behulp van vloeibare bubbels tastbare brailletekens kan maken. Het display telt in totaal 1200 van deze bubbels. Naast brailletekens kan de tablet ook afbeeldingen met reliëf tonen door middel van bubbels die in het scherm zijn opgenomen.

Voelbare tablet met een brailleklavier. Op het scherm staat tekst in braille.
Voelbare tablet met een brailleklavier. Op het scherm staat  een tekst in braille.

Het is ook mogelijk om een usb-stick met bijvoorbeeld pdf-bestanden in de tablet te steken, zodat teksten leesbaar gemaakt kunnen worden. En er is een ingebouwde Perkins braille-toetsenbord, zodat een gebruiker ook input kan geven op het apparaat.

De tablet beschikt ook over 32GB flashopslag, bluetooth en wifi plus een sd-kaartslot. De tablet zou aanmerkelijk krachtiger zijn dan de huidige, dure apparaten die brailletekens kunnen omzetten en slechts één regel tekst kunnen tonen. Daarnaast hoopt het bedrijf veel meer content voor visueel gehandicapten te kunnen ontsluiten.

De Blitab-tablet zal waarschijnlijk 350 tot 400 gram wegen. Het bedrijf hoopt de tablet in september 2016 op de markt te brengen. Op welk besturingsapparaat de tablet gaat draaien is nog onbekend.

Bron: Oog en Oor nieuws 30 juni 2015Bitlab