VIDEO: Dove helpt doofblinde

Deaf Studio Frankfurt filmde een interview met Georg Henning, een dove man die de doofblinde Karl-Heinz Klein helpt. Karl-Heinz is volledig doof en blind. Zijn wereld is volledig stil en donker.

Georg Henning en zijn vrouw Bärbel helpen hem door hem te begeleiden op zijn uitstappen. Ze gaan ook samen met hem naar de dokter en doen boodschappen voor hem. Ook voor poetsen en wassen hebben ze een beurtrol.

Karl-Heinz communiceert met vierhandengebaren en Lorm. Als Karl-Heinz met het koppel naar een lezing gaan, vertalen Georg en Bärbel om de beurt in Lorm. Ook het nieuws op televisie wordt vertaald in Lorm, afgewisseld met vierhandengebaren.

Karl-Heinz woon alleen op een appartement. Hij heeft geen radio of tv, want hij hoort en ziet het niet. Zijn appartement is heel ordelijk: alles heeft zijn vaste plek. Zo weet Karl-Heinz waar alles ligt. Karl-Heinz leest graag kranten en tijdschriften. Op zijn bureau liggen dikke stapels papier: dit zijn zijn tijdschriften in braille. Georg toont hoe dik de tijdschriften wel zijn. Hij heeft ook een brailleprinter en een scanner die gedrukte tekst omzet in braille. Zo kan Karl-Heinz ook de krant en brieven lezen. Karl-Heinz leest niet alleen veel om op de hoogte te blijven van wat in de wereld gebeurt, maar ook om mentaal scherp te blijven.

Als het echtpaar Henning op reis gaat, gaat Karl-Heinz mee. Ze begeleiden hem en vertellen alles wat er te zien is. Karl-Heinz is blij dat hij erbij betrokken wordt.

Aan het einde vraagt de intervieuwer: ‘Hoe zie jij de toekomst van doofblinden?’. Hierop antwoordt Georg: ‘Het zou leuk zijn als Doven meer samen zouden zijn met Doofblinden. Dat ze beseffen dat ze niet zo verschillend zijn. Het zou goed zijn dat ze meer met elkaar omgaan. Doofblinde mensen zijn vaak geïsoleerd.”

Bekijk hieronder de video in Duitse gebarentaal met Duitse en Engelse ondertiteling.